owczarek środkowoazjatycki Central Asian Ovtcharka

psiarnia.pl forum miłośników rasy owczarek środkowoazjatycki
Obecny czas: 08 Wrz 2010, 12:50

Top Ovcharka Websites

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Krycie psów z dysplazją
PostWysłany: 21 Lip 2010, 18:22 
psiarniarz wyspecjalizowany
Awatar użytkownika

Dołączenie: 10 Mar 2006, 10:46
mogadis napisał(a):
Być może zdecyduję się na miot z MA , mają w planach krycie Patishy lub Naidy,ale nie ma żadnego info kim. Jesli zdecyduję się na import to pewnie od nich. Czy Pan planuje jakies mioty na 2010 - 11??

Wiem, że o tym już pewnie było, ale ja uważam, że nie szkodzi wiele razy - uważaj bardzo w Czechach na dysplazję, tam nie ma obowiązku prześwietleń do hodowlanki i psy z dysplazją nie są wykluczane. Nie chodzi mi teraz o MA, tylko o czeskie psy w ogóle.
Tutaj są dane z czeskiego klubu :arrow: http://www.kraop.wz.cz/02sao/02chovni_sao.htm
mają tam fajne badania takie jak w OFA, ale zobacz ile z tych psów ma zły wynik. Trzeba patrzeć na "DKK" - 0 to zdrowe stawy, 1- nasze "B", 2 - C, 3 - D, 4 - E.
I tam psy, które mają dysplazję też mogą być rozmnażane. Zwróć uwagę na wyniki nie tylko przy poszczególnych psach, ale też przodków - u części są podane. Jest to fajne źródło informacji. No i trzeba brać pod uwagę, że więcej psów było badanych, niż ma podane wyniki :)

To jest problem z niesprawdzonymi importami z krajów gdzie nie ma badań wymaganych do hodowlanki. Jeśli pies jest popularny a "posieje" to ilość chorych psów rośnie lawinowo.
Sprowadzanie chorych psów to nie nowy problem. Wiele obiecujących piesków wystawianych do klasy młodzieży potem wyparowało :roll:

Temat postu: Re: HARUN z Karagandy Poland ( C'LUBIM Medzhal Ala x NYUSHA )
PostWysłany: 23 Lip 2010, 11:08 
Awatar użytkownika

I jeszcze a`propos czeskich kryć - w hodowli Tumar zapowiadany jest miot ze skojarzenia Bietars Kara-Kum i Cinga Sher Han. To z resztą powtórka skojarzenia. Niestety suka ma dysplazję DKK 3-4, czyli poważną/ ciężką dysplazję stawów biodrowych. Trzeba chyba mieć bardzo silne parcie, żeby dwa razy kryć chorą sukę, mając świadomość o tym jakim problemem jest dysplazja. No albo trzeba nic sobie nie robić z chorób, problemów jakie niosą właścicielom i na co narażane są szczeniaki.
Hodowca korzystając z możliwości krycia chorych owczarków środkowoazjatyckich u naszych sąsiadów, przemilcza informacje o zdrowiu matki, zdrowiu w miocie i poprzednich miotach, ogłaszając świetnie zapowiadające się skojarzenie. Być może będzie sprzedawany jakiś szczeniaczek w Polsce już z hodowli Tumar, tak jak to było przy poprzednim skojarzeniu.

Bajron Zasvoji pochodzi z pierwszego skojarzenia z tą suką i co ciekawe to jedyny pies, którego wyników badań w kierunku dysplazji Aldona Fedan nie podała. Jego syn, ubiegłoroczny młodzieżowy zwycięzca klubu, który kulał na ringu - Darman Tumar - już niestety nie żyje.

Pozostaje się tylko z Aldoną zgodzić że
Cytuj:
Ja tylko jestem ciekawa , jakie info o HD rodziców, mają właściciele importów z Rosji , albo naszych rodowitych championów, co to w wieku 6 lat ledwo się ruszają , dały sporo dzieci, a HD nie mają do dziś...bo nie trzeba było

ale przypomniało mi to o Baruku Zasvoji, bracie Bajrona, który również przyjechał do Polski, był wystawiany w klasie młodzieży (sama widziałam go na ringu - Poznań, wystawa światowa - miał problemy z ruchem), a potem przepadł. Przepadł z resztą razem z Hecą (Unkur VALIYA) - importem z Rosji, która miała bardzo udaną karierę wystawową, niestety krótką.

Przykre jak to hodowcom rasy jest obojętne jakie psy hodują, nie ważne chore czy zdrowe - byle rozmnożyć.

Temat postu: Re: HARUN z Karagandy Poland ( C'LUBIM Medzhal Ala x NYUSHA )
PostWysłany: 27 Lip 2010, 13:08 
psiarniarz doświadczony
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Lut 2009, 18:24
Miejscowość: Podkarpacie
No to mnie Mario załatwiłaś, zważywszy jak ja jestem przewrażliwiony to niezłą panikę u mnie zasiałaś, zwłaszcza że mój Dok od soboty kuleje na przednią łapę, tzn. kulał mocno przez dwa dni, teraz chodzi już normalnie, jestem umówiony w sobotę na prześwietlenie stawów biodrowych, barkowych oraz łokci, razem coś koło 350 złotych, tylko się zastanawiam czy się nie wstrzymać i nie zrobić tego jednak gdzieś w Lublinie.Czy ktoś się orientuje o koszcie takich prześwietleń w Lublinie? Ponoć łokcie wymagają aż trzech zdjęć na sztukę do poprawnego zdiagnozowania?
PS> Maria dziękuję ;)

jeszcze jedno, aby nie robić tu bałaganu to proszę o przeniesienie kontekstu rozmowy gdzieś... może być do tematu Dokanu ;)

Temat postu: Re: Zagraniczne wymogi hodowlane
PostWysłany: 27 Lip 2010, 15:50 
Awatar użytkownika

Nie no, nie trzeba panikować :D Trzeba podchodzić do tego z daleko posuniętą nieufnością, bo przykładów, kiedy hodowca (tutaj Aldona) pisze:

Cytuj:
szkoda że nie ma dywagacji, kiedy kryje sie suki cieczka w cieczkę, psem ktory nie ma zrobionej dysplazji albo o zgrozo, wiadomo ze ma cięzka dysplazję i nawet kuleje na tył, albo kryje sie suki ktore w swoim dorobku wystawowym maja sporo ocen dobrych...ale to nie moja sprawa.

viewtopic.php?f=5&t=420&st=0&sk=t&sd=a&start=9

potem sam kryje chore suki, jest pewnie więcej. Nie szukając daleko: Cara Scher-Chan (DKK 3/3 :arrow: http://www.moloss.cz/stredoasijsky-past ... ci-psi.htm ) była kryta Hammerem Ak Nuker przez p. Michalika http://www.z-winnickiego-wzgorza.pl/rep ... omstwo.htm

Prosta nauka, która z resztą znalazła swoje zastosowanie na Psiarni brzmi: ogłaszasz, pokaż skan :) Jeśli się nie ma nic do ukrycia, to i nie ma problemu z pokazaniem.
A wiara w deklaracje osób które mają buzie pełne frazesów i zapewnień jak to się troszczą o zdrowie, a później okazuje się, że się tak troszczą, że nawet nie spytają czy kryte zwierze jest zdrowe, to chyba tylko dla wierzących w cuda.

No i trzeba szukać informacji, jak się poszpera to zawsze coś się znajdzie.

Kontuzja i kulawizna zawsze się może psu zdarzyć, jeśli się poprawia po dwóch dniach to całkiem dobrze. Dysplazja łokcia zazwyczaj daje objawy od 5 miesiąca, zobacz w "zdrowiu" wklejałam ostatnio artykuł.
Nie ma sensu robić rtg u weta, który nie potrafi go zrobić dobrze, postaraj się o specjalistę radiologa lub ortopedę.

Temat postu: Re: Krycie psów z dysplazją
PostWysłany: 28 Lip 2010, 16:32 
psiarniarz doświadczony
Awatar użytkownika

Czy są jakieś Ukraińskie hodowle które przywiązuje wagę do hd i badają swoje psy? czy pytanie zbyt naiwne? :D

PostWysłany: 28 Lip 2010, 18:07 
Awatar użytkownika

Wracając do Twojego poprzedniego pytania - w Lublinie jest profesor Koper, radiolog - warto! Więc jeśli zamierzasz dokładnie prześwietlać to lepiej chyba tam niż u lokalnego weta.

Na Ukrainie - no niektórzy badają psy, inni nie, czasem coś z tego wynika, czasem nie :) Nie ma reguły - musisz patrzeć na konkretne psy :)

A wracając do tematu: tak wyglądają stawy biodrowe z ciężką dysplazją:

Image

PostWysłany: 28 Lip 2010, 20:55 
psiarniarz doświadczony
Awatar użytkownika

Mario czy jakiś namiar na niego posiadasz???

PostWysłany: 28 Lip 2010, 21:08 
psiarniarz początkujący
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Wrz 2008, 15:18
Miejscowość: Puławy
http://www.weterynaria.up.lublin.pl/radiologia

PostWysłany: 28 Lip 2010, 21:36 
psiarniarz doświadczony
Awatar użytkownika

Dziękuję, jeszcze jedno pytanie debiutanta, mam dzwonić na numer do profesora czy tez ogólny do pracowni ? :D

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników